Volwassenonderwijs

Mbo voor volwassenen

Wil je als volwassene jezelf verder ontwikkelen, dan is het mbo een perfecte start. We geven je enkele tips en inzichten om je goed voor te bereiden op jouw studietraject bij Noorderpoort.

Als volwassene heb je heel andere opleidingswensen dan iemand die net van de middelbare school komt. Waarschijnlijk heb je al eerder een opleiding gevolgd en ook al werkervaring opgedaan. Mogelijk heb je weinig tijd vanwege een gezin en andere verplichtingen in je privéleven. Door de juiste keuzes te maken, vind je het studietraject dat bij jou past.

BOL- of BBL-opleiding?

Wil je een volledige studie gaan volgen, dan kan je kiezen uit twee leerwegen: beroepsopleidende leerweg (BOL) en beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

  • Bij een BOL-opleiding zit je vooral op school en loop je stages bij bedrijven. BOL-opleidingen worden vaak gekozen door scholieren.
  • De BBL-opleiding combineert werken met leren. Je gaat dan één dag per week naar school en de rest van de week werk je bij een leerbedrijf. Voor werkende volwassenen is BBL vaak een goede keuze.

Om een BBL-opleiding te volgen is het hebben van een passende leerbaan bij een erkend leerbedrijf verplicht. Anders kan je je opleiding niet starten. Deze baan moet je zelf zoeken.

Cursussen en trainingen

Naast volledige BOL- en BBL-opleidingen hebben we ook veel verschillende cursussen en trainingen. Hiermee kan je specifieke kennis en vaardigheden verder ontwikkelen. Zo’n cursus of training duurt meestal één of meerdere maanden. Aan het eind krijg je een certificaat of een bewijs van deelname.

Onze cursussen en trainingen vind je bij DNA Next, een samenwerking tussen Drenthe College, Noorderpoort en Alfa-college.

Toelatingseisen en vrijstelling

Mbo-opleidingen zijn beschikbaar op vier niveaus. Het instapniveau wordt bepaald door jouw vooropleiding en werkervaring. Ook cursussen en trainingen kunnen bepaalde voorkennis vragen. De toelatingseisen staan altijd vermeld bij de opleiding, cursus of training.

Als volwassene kan je soms vrijstelling krijgen op basis van eerdere werkervaring of opleiding. Ook kan je via een Erkenning van Verworven Competenties (EVC-traject) laten zien dat je al bepaalde vaardigheden beheerst. Hiermee kan je je studietijd verkorten.

Kosten en financiering van de studie

Aan een opleiding zijn verschillende kosten verbonden, zoals cursusgeld, boeken, materialen en reiskosten. Voor volwassenen bestaan er soms financiële regelingen of subsidieprogramma’s. Een werkgever kan ook bijdragen aan je studiekosten als de opleiding relevant is voor je werk.

Balans tussen studie, werk en privé

Het combineren van studie, werk en privé kan een uitdaging zijn, zeker als je verantwoordelijkheden hebt zoals een gezin of een vaste baan. Want naast je lessen krijg je ook huiswerk, opdrachten en toetsen. Het is belangrijk om realistisch te kijken naar je tijd en energie, en hierover in gesprek te gaan met je werkgever en familie. Een goede planning en ondersteuning van je omgeving helpen om de opleiding succesvol af te ronden.

Scholingsaanbod voor volwassenen

Wil je je laten om- of bijscholen? Bekijk dan ons scholingsaanbod voor volwassenen. Mbo-opleidingen, cursussen of trainingen? We hebben het allemaal. Bij Noorderpoort ben je nooit uitgeleerd.

Bekijk het scholingsaanbod voor volwassenen